Grönt paradis

I lördags var jag med min värdmamma för att handla grönsaker och frukt på marknaden. Det finns en stor marknad som är öppen alla dagar i veckan och flyttar runt mellan olika platser i staden. Det finns verkligen allt man kan tänka sig, allt från tropiska frukter norrifrån till grönsaker och bär från södern, och allt är i princip inhemskt. De är underbart goda, eftersom de är färska och plockas mogna, även om de knappt känner till begreppet ekologiskt här. Till skillnad från i Sverige är det dessutom billigare att handla på marknaden, varför de flesta även köper sina färskvaror där. Här finns även fortfarande kvar mycket av traditionen att handla och leta i olika butiker för att hitta det man vill ha, om inte för bästa kvalitet så för bästa pris.

Det som är synd är de inte utnyttjar grönsakernas och fruktens potential. Man kokar sönder maten och förarbetar den mer än vad som behövs och slänger bort mycket av det som man skulle kunnat ta tillvara. Förutom att koka sönder maten, så köper man dessutom och använder mängder av färdigprodukter i mataffären, som för det första består till större delen av tillsatser, istället för råvaror, har extremt stora mängder av socker och salt (chilenarna har redan inte särskilt nyttiga matvanor) och det är dessutom produkter som inte kommer från Chile.

Att man använder de här processade matvarorna är inte för att spara tid, man lagar fortfarande mat länge och omständligt (eller har en nanny som gör det åt en) och man sparar inte heller några större summor pengar, eftersom ett kilo potatis från bonden i nästa by är billigare en potatismospulver från okänt ursprung. Något hälsoministeriet borde slå upp ögonen för, innan Chile globaliseras för mycket på vissa områden?

Translation -

I went with my hostmum to the fruit- and vegetablemarket last Saturday. It is a big market which is open during the entire week. There you can really find everything you want, everything from tropical fruit from the north to vegetables and berries from the south and everything (almost) is from Chile.

It is delicious because it is fresh and picked ripe, even if they doesn't seem to know the term ecological. The products are also cheaper on the market than in the supermarket, in difference to Sweden. The tradition of going to different places to buy the food is still vivd, even if it isn't for the best quality so for the best price.

It's a pity that they don't take advantage of what they have. They overcook the food and throw away big parts of what they could use. Evenmore, they go to the supermarket to buy loads of readyproducts, which contains everything except what it claims, much sugar and salt (which isn't the best for the "healthy" lifestyle of the Chileans) and isn't from their own country.
This isn't to save time because they stil cook very prolix, or have a nanny who does it for them. Perhaps this should be something to worry about for the healthministry?


Namn:
Kom ihåg mig?

E-post: (visas ej)

Hemsida/Blogg:

Kommentar:

RSS 2.0