Funderar du på att bli utbytesstudent?

Snart börjar det bli dags att ansöka om man är intresserad av att åka på ett utbytesår nästa år och vill vara ute i god tid, så jag tänkte i all enkelhet dela med mig lite av mina erfarenheter, eftersom jag skriver en blogg som utbytesstudent.

Först och främst (och det här kommer du höra många gånger) om du funderar på att åka, så sluta fundera och åk. MEN det förutsätter att du har så pass bra självkännedom att du vet om du är öppen och anpassningsbar, för det är inte alltid en dans på rosor att komma till en ny kultur, ny familj och inte kunna kommunicera med människorna som är omkring dig. Du kommer att utvecklas under året, men det krävs ändå att du har något att börja med.

Börja ansöka tidigt. Därför att då har du gott om tid att fylla i alla papper och skriva alla brev som ska skrivas. Du har dessutom större chans att bli antagen och få din familj tidigt. Det är också lättare att hitta stipendium, eftersom man ofta måste ansöka innan man påbörjar sitt program och en del ansökningstillfällen är bara en gång om året.

Kopiera alla dina ansökningsformulär och intyg. Skicka bara original om det är nödvändigt. Framkalla många personfoton på en och samma gång. Jag glömde det och det är väldigt krångligt och dyrt  att få tag på en del papper en gång till, så det sparar mycket jobb om du gör det från början och det är ett minne som man kan titta tillbaka på efteråt, om man har alla papper samlade.

Vilket land? Det är bara en sak som du själv kan avgöra. Fundera på vad du tycker är viktigt, vilket språk skulle du vilja lära dig, vilken kultur vill du uppleva och vilken vardag vill du ha. Jag tänkte att jag ville uppleva ett land som var så olikt Sverige som möjligt, med en öppen kultur som gjorde det lättare att leva sig in som utbytesstudent, men det gäller mig. Poängen med att åka som utbytesstudent är ju att uppleva en  ny kultur, men man behöver inte åka mer än till Sveriges gräns, för att komma till ett annat land med andra normer. Lyssna på din magkänsla.

När man har bestämt sig så är det "bara" att övertyga föräldrarna. Det är naturligtvis individuellt vad dina föräldrar tycker är viktigt och vad man ska framhäva, men fundera igenom ordentligt varför du vill åka och hur du ska göra för att det ska bli verklighet. Om du har koll och har svar på alla motargument så gör du ett mer seriöst intryck. Det är en mycket stor utgift att betala för ett utbytesår, men tänk på att du inte är hemma under ett år, dina föräldrar behöver varken betala mat eller andra vardagsutgifter, och det är mycket mer pengar än vad man tänker på. Vad skulle det kosta om ni åkte på en lite längre semester? Det som är kvar kan knappast jänföras med värdet av de erfarenheter som du kommer att få under ditt utbytesår eller värdet av att lära sig ett nytt språk. Även om det självklart fortfarande handlar om en stor summa pengar.

Har du redan skickat in din ansökan? Vad roligt, du har ett underbart, jobbigt och spännande år framför dig. Ett tips, även om det låter trist, plugga språket dit du ska, särskilt grammatik. Du kommer vara tacksam för varje extra ord, verbböjning som du har lärt dig. Det är mycket enklare att lära sig ett språk på ditt eget språk än att lära sig dess strukturer på ett främmande språk, som du knappt kan presentera dig själv på.
Sven Jonsson

Tankvärda poänger. Tackar så mycket.

2011-09-29 | 16:12:44
Hemsida/Blogg: http://www.casinosvensk.com/baccarat


Namn:
Kom ihåg mig?

E-post: (visas ej)

Hemsida/Blogg:

Kommentar:

RSS 2.0